Pijnbestrijding bij dieren

Dieren zijn meesters in het verbergen van pijn. Of het nu gaat om een hond met artrose, een kat met een verwonding of een paard met spierspanning, ze laten hun ongemak vaak pas zien als het al behoorlijk ernstig is.

Traditionele diergeneeskunde speelt uiteraard een cruciale rol bij het stellen van diagnoses en behandelingen. Maar steeds meer mensen ontdekken dat alternatieve therapieën, zoals Reiki, een waardevolle aanvulling kunnen zijn bij de pijnbestrijding van hun geliefde viervoeter.

 

Wat is Reiki?

Reiki is een Japanse healingtechniek die werkt met universele levensenergie. De Reiki-beoefenaar fungeert als een kanaal voor deze energie en legt de handen zachtjes op of nabij het lichaam van het dier. Deze energie helpt het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren en balans te brengen op fysiek, emotioneel en energetisch niveau.

 

Hoe kan Reiki helpen bij pijn?

Pijn bij dieren kan voortkomen uit diverse oorzaken. Ouderdom, ziekte, operatie, blessures of stress. Reiki pakt de pijn niet direct aan zoals een pijnstiller dat doet, maar het ondersteunt het lichaam om beter met de pijn om te gaan en het herstelproces te versnellen.

Reiki zorgt ervoor dat het dier in een diepe staat van ontspanning komt. Dit verlaagt het stressniveau en activeert het parasympatische zenuwstelsel, het deel van het lichaam dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. Door deze ontspanning kan het lichaam beter omgaan met pijnprikkels.

 

Bevordering van het zelfherstellend vermogen

Reiki ondersteunt het immuunsysteem en de energiedoorstroming in het lichaam. De energie van Reiki bevordert het zelfherstellend vermogen en door blokkades in de energiebanen op te heffen, krijgt het lichaam zo de kans om te herstellen op een natuurlijke manier, wat indirect de pijn vermindert.

 

Emotionele ondersteuning

Pijn bij dieren gaat vaak gepaard met angst of onzekerheid, vooral bij chronische klachten of na een traumatische ervaring. Reiki helpt dieren kalmer te worden en zich veiliger te voelen, wat hun algehele welzijn bevordert.

 

Wat zijn de ervaringen

Hoewel er nog beperkt wetenschappelijk onderzoek is naar Reiki bij dieren, wijzen veel ervaringen van diereneigenaren, dierenartsen en Reiki-therapeuten op positieve effecten. Honden die kreupel liepen, blijken na een paar sessies soepeler te bewegen. Katten met chronische pijn worden weer speelser. Paarden die gespannen en nerveus waren, komen tot rust.

Reiki is ook uitermate geschikt voor dieren die moeilijk te hanteren zijn, zoals angstige of agressieve dieren. Omdat Reiki ook op afstand gegeven kan worden, hoeft er geen fysieke aanraking te zijn, wat stress voorkomt.

 

Wanneer kan je Reiki inzetten?

  • Bij postoperatief herstel. Zo verminder je pijn en stress na een operatie.

  • Bij chronische pijn, zoals artrose of rugproblemen.

  • In de laatste levensfase. Om met Reiki comfort en rust te bieden in de palliatieve zorg.

  • Bij gedragsproblemen. Wanneer deze voortkomen uit fysieke ongemakken of trauma’s.

 

Reiki is geen vervanging

Het is belangrijk om te benadrukken dat Reiki géén vervanging is voor reguliere diergeneeskundige zorg. Het is een complementaire therapie die juist goed samengaat met behandelingen van de dierenarts. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet naast fysiotherapie, medicatie of andere therapieën.

 

Tot slot

Reiki is een zachte, respectvolle en niet-invasieve manier om dieren te ondersteunen bij pijn en ongemak. Het vraagt geduld, aandacht en afstemming op het dier, maar dat is juist waar het bij dierverzorging om draait. Door Reiki in te zetten als onderdeel van een holistische aanpak, kun je als eigenaar een waardevolle bijdrage leveren aan het comfort en welzijn van je dier.

Ben je benieuwd of Reiki iets voor jouw dier kan betekenen? Overweeg dan eens een sessie bij Puck Reiki voor Dieren.

 

Je zult versteld staan van wat subtiele energie kan doen.