Een emotionele wisselwerking
- Gerda Foekema
- 20 mrt
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 apr

Al weer een aantal jaren geleden hadden wij een hond, een Engelse cocker spaniël. Dit ras heeft een teer hartje en is erg gericht op de baas en dat was ik in dit geval. Toentertijd waren onze kinderen in de puberleeftijd. Niet dat wij onderling veel onmin hadden of discussies, maar ik was in die tijd erg ongerust over de jongens. Hoe gaat het op school en gaat dat allemaal wel goed in die kroeg? Die onrust sloeg altijd over op de hond, Maika. Ik vond dat best wel zielig want zij hoefde zich niet druk te maken of het wel goed ging met de jongens, dat was mijn taak. En toch gebeurde het en kon ik niet anders doen dan haar gerust te stellen (en daarmee mezelf ook wel)
Je kent herkent dit vast wel als je een huisdier hebt. Het werkt ook zo wanneer je een slechte dag hebt gehad, misschien een ruzie of iets is anders gegaan dan je had gewild. En terwijl je je probeert te kalmeren, zie je dat je huisdier je ongemerkt aanstaart. Ze merken alles, van de kleinste verandering in je stem tot de spanning in de lucht.
Maar wat doet je stemming eigenlijk met je huisdier? En nog belangrijker, hoe kun je ervoor zorgen dat je je huisdier niet onbewust beïnvloedt?
Boze buien? Je huisdier voelt de spanning
Dieren, vooral honden en katten, hebben een ongelooflijk goed ontwikkeld gevoel voor emoties. Ze kunnen zelfs de kleinste veranderingen in je lichaamstaal, geur en stemvolume oppikken. Een boze bui kan hen echt van streek maken. Honden kunnen bijvoorbeeld nerveuzer worden of zich terugtrekken als ze merken dat je boos bent. Katten kunnen zich ook afsluiten of een beetje gestrest raken, wat zich kan uiten in gedragingen zoals overmatig miauwen of zelfs plassen buiten hun kattenbak.
Zorg voor afstand
Probeer je boze emoties niet op je huisdier af te reageren. Ga even naar een andere kamer om jezelf op te kalmeren of maak een rustige wandeling. Dieren zijn heel gevoelig voor jouw energie, dus als jij je rust vindt, zal dat hen ook helpen kalmeren. Een diepe ademhaling en even tijd voor jezelf nemen, kan een wereld van verschil maken voor je huisdier.
Het effect verdriet en stress
Als je verdrietig bent of gestrest, kan dat voor je huisdier verwarrend zijn. Ze merken dat er iets niet klopt, maar begrijpen niet precies wat er aan de hand is. Een huisdier kan zich hierdoor ook verdrietig of gestrest gaan voelen. Bij honden kan dit zich uiten in meer aanhankelijk gedrag, terwijl katten zich juist kunnen terugtrekken en minder sociaal kunnen zijn.
Geef ze een gevoel van veiligheid
Probeer zoveel mogelijk je dagelijkse routine aan te houden. Huisdieren vinden structuur fijn en als je hen in hun vertrouwde ritme houdt, geeft dit hen een gevoel van veiligheid. Je kunt ook proberen meer tijd met hen door te brengen, ze lekker te knuffelen of samen buiten te wandelen. Je huisdier zal jouw energie opmerken, en door samen tijd door te brengen, kan het hen helpen zich beter te voelen.
Hoe kun je je huisdier het beste helpen?
Wees je bewust van je eigen emoties. Hoe meer jij je bewust bent van je stemming, hoe beter je kunt reageren op je huisdier. Als je merkt dat je in een boze of verdrietige bui bent, probeer dan eerst even tot rust te komen. Dit voorkomt dat je huisdier onbedoeld gestrest raakt.
Als je huisdier zich gestrest lijkt te voelen, geef ze dan wat ruimte om zichzelf te kalmeren. Soms is het beter om niet te veel in te grijpen, vooral als ze zich terugtrekken.
Hou het positief
Honden en katten reageren goed op positieve aandacht. Als je merkt dat je huisdier zich angstig of gestrest voelt door jouw emoties, probeer dan hun gedrag te belonen wanneer ze zich rustig of zelfverzekerd gedragen.
Een vaste routine, vooral als je zelf in een stressvolle periode zit, helpt zowel jou als je huisdier om je beter te voelen. Dieren vinden het fijn om te weten wat ze kunnen verwachten.
Als je merkt dat je zelf verdrietig of boos bent, kan een moment van ontspanning met je huisdier wonderen doen. Knuffelen, een rustige wandeling maken of gewoon samen in stilte zitten kan jullie beiden kalmeren.
Emoties respecteren
Je huisdier voelt alles, van je gelach tot je boosheid en verdriet. Door je bewust te zijn van je eigen stemming en je huisdier in staat te stellen zich veilig en geliefd te voelen, kun je een diepe band creëren die hen helpt om zich in verschillende situaties op hun gemak te voelen.
Hoe meer jij je huisdier begrijpt en hun emoties respecteert, hoe beter jullie relatie zal zijn! Je emoties mogen er natuurlijk zijn, maar blijf kijken of je huisdier hier geen last van heeft en zo ja, maak een positieve connectie met hem of haar.
Reiki kan helpen
Lukt het niet om afstand te creëren tussen je huisdier en jezelf om zo de veiligheid te bieden die je dier op dat moment nodig heeft, kan een gecombineerde Reikibehandeling je helpen. In deze behandeling worden jij en je huisdier behandeld. De rust die Reiki geeft help jou om de handvatten te gebruikten zoals die omschreven staan in deze blog.
Jij blijft toch altijd hun veilig basis
Comments